Chińskie perły słodkowodne
dr Włodzimierz ŁapotLaboratorium Gemmologiczne Uniwersytet Śląski
Światowy rynek jubilerski jest dziś nieomal w całości opanowany przez perły hodowane. Zaledwie w ciągu kilkudziesięciu lat skutecznie wyparły one perły naturalne. Początkowo były to głównie hodowane perły słonowodne. Ostatnimi laty coraz większy udział w rynku mają hodowane perły słodkowodne.
Perły słodkowodne znane były i cieszyły się wielką popularnością od najdawniejszych czasów. Szczególnie przyciągały uwagę w czasach antycznych, w średniowieczu oraz przez całe odrodzenie. Także współcześnie budzą bardzo duże zainteresowanie. Głównym powodem jest ich wizualna atrakcyjność (różnorakość form, barw i efektów optycznych). Obserwowane w ostatnich latach spore ożywienie zainteresowania perłami słodkowodnymi animowane jest w dużej części także przez szybko rosnącą ich dostępność (szybko zwiększająca się podaż przy równoczesnym zmniejszaniu cen) i jakość. Postępy w hodowli pereł słodkowodnych sprawiły, że są one dziś powszechnie dostępne, jednak różne ich katgorie w różnym stopniu. Te o najwyższej jakości pozostają nadal towarem luksusowym.
Chińska hodowla
Chiny są krajem, w którym hodowla pereł słodkowodnych osiągnęła w ostatnich latach rozmiary dotąd nienotowane. Dość powiedzieć, że w 2007 roku kraj ten wyprodukował około 1600 ton pereł słodkowodnych.
Stanowiło to aż 95 proc. światowej ich produkcji. Pierwsze zapiski o hodowli pereł słodkowodnych w Chinach pochodzą z XI wieku. Wówczas polegała ona na introdukcji elementów drewnianych, glinianych bądź wykonanych z masy perłowej do wnętrza muszli małży słodkowodnych. Umieszczano je między muszlą i płaszczem perłoródki. Po kilku miesiącach pokrywały się warstewką masy perłowej.
Pierwszym Europejczykiem, który miał okazję osobiście obserwować zbiór takich pereł hodowanych w chińskich jeziorach, był sławny podróżnik Marco Polo. Współczesna chińska hodowana perła słodkowodna może mieć średnicę od 2 do 15 mm (większość z nich ma 4-7 mm), kształt barokowy bądź mniej lub bardziej jednostronnie, bądź obustronnie spłaszczony, wrzecionowaty (perły ryżowe), aż po idealnie sferyczny (kulista forma pereł jest na razie jeszcze niezbyt liczna, ale jej udział szybko rośnie), barwę białą, bądź kremową (barwy typowe), ale równie dobrze w różnych odcieniach barwy żółtej do purpurowej.
Małż tworzy jakość
Do niedawna chińskie perły słodkowodne hodowane były głównie z wykorzystaniem miejscowej perłoródki Cristaria plicata, przy pomocy której otrzymywano masowo i bardzo tanio perły o stosunkowo niskiej jakości i mało regularnych kształtach. Wśród nich szczególnie liczne były tzw. perły ryżowe (przypominające wielkością i wyglądem ziarenka ryżu). Eksperymenty hodowlane z Hyriopsis schlegeli, perłoródką wykorzystywaną przed laty w Japonii do hodowli pereł słodkowodnych, np. w jeziorze Biwa (tzw. perły Biwa), doprowadziły do wytworzenia chińskiej hybrydy tego małża, którą nazwano Hyriopsis cumingi.
Małż ten w ostatnich latach stał się głównym wytwórcą najwyższej jakości chińskich pereł słodkowodn [...]
Udostępniono 30% tekstu, dostęp do pełnej treści artykułu tylko dla prenumeratorów.
Wszyscy prenumeratorzy dwumiesięcznika w ramach prenumeraty otrzymują login i hasło umożliwiające korzystanie z pełnych zasobów portalu (w tym archiwum).
Prenumerata POLSKIEGO JUBILERA to:
Prenumeratę możesz zamówić:
Jeśli jesteś prenumeratorem a nie znasz swoich danych dostępu do artykułów Polskiego Jubilera skontaktuj się z nami, bok@pws-promedia.pl
|
dr Włodzimierz Łapot